More Website Templates @ TemplateMonster.com. August20, 2012!

ROGOZNICA

Rogoznica je mirno mediteransko mjesto čije se središte smjestilo na poluotoku tj. nekadašnjem otočiću Koparu koji je spojen s kopnom umjetnim nasipom u drugoj polovici XIX st. Veći dio otoka je prekriven šumom a u onom naseljenom dijelu prevladavaju stare kamene kuće koje odišu Mediteranom kakav je nekad bio. Ovo mjesto je poznato kao jedna od najljepših i najsigurnijih luka te je zbog toga rado posjećuju nautičari. Stanovništvo se bavi poljodjelstvom, ribarstvom i turizmom. Obavezno posjetite kulturnu baštinu Rogoznice: crkva Sv. Nikole, Crkva Sv. Ivana Trogirskoga, župna crkva Blažene Djevice Marije na Nebu, gospa od Kapelice i ostatci utvrde koju su gradili Francuzi na vrhu naselja.… Vjeruje se kako je na rogozničkom području bila grčka kolonija Heraklea. Od prirodnih fenomena posjetite slano jezero „Zmajevo oko“. Rogoznica  je poznata po svojim predivnim šljunčanim, betonskim i kamenim plažama na kojima svatko može pronaći svoj kutak. Mjesto ima i svoju marinu, marina Frapa, koja se smjestila u uvali Soline i visoke je kategorije te posjeduje 400 brodskih vezova. Ljubitelji sporta i rekreacije mogu uživati u brojnim vodenim sportovima, pješačenju i mnogim drugim aktivnostima. U večernjim satima prošećite uz more, posjetite restorane, barove, uživajte u rogozničkoj ribarskoj noći.

Jeste li znali? ... Prema predaji, ribar Ivan M. Bogović Tumburko, još 1722. godine loveći ribu oko rta poluotoka Gradine našao je Gospinu sliku koja prikazuje Marijin posjet rođakinji Elizabeti. Mještani su zajedno s ondašnjim svećenikom odlučili na tom mjestu sagraditi kapelicu. Rogoznicom su 1887. godine harale crne ospice i dnevno odnosile i do 40 života. Tada su se vjernici odlučili zaputiti bosi do gospinog svetišta i od toga dana (24 siječnja) prestali su ljudi umirati i bolesnici su ozdravili.

Obavezno posjetite

  • - Crkva Uznesenja Blažene Marije Djevice na Nebo: Prvotnu župnu crkvu sv. Nikole posvetio je biskup V.Arrigoni 11.svibnja 1615.g., a godine 1683. crkva je proširena i nazvana imenom Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo.
  • - Morsko jezero „Zmajevo oko“- prirodni fenomen. U jezeru je osebujna flora i fauna. Nastalo je nakon završetka zadnjega ledenog doba, prije otprilike 10 tisuća godina.

 

Zabava:

  • - Ribarska noć- ribarska fešta koja se održava skoro u svakom dalmatinskom mjestu. Uz ribu i vino, maslinovo ulje i kruh, te taktove dobre glazbe svima je zagarantirana zabava.
  • - Noć Rogoznice - za Noć Rogoznice tradicionalno se svake godine održava koncert u večernjim satima. Preporučamo vam da svakako sjednete u obližnji restoran i uživate u ribljem meniju.
  • - Međunarodni dječji festival Šibenik- jedinstvena kulturna manifestacija svjetskih razmjera za vrijeme čijeg se trajanja gradski trgovi prepuštaju dječjem stvaralaštvu i posvećuju razvijanju svih umjetničkih oblika dječje kreativnosti.
  • - Večeri dalmatinske šansone Šibenik- manifestacija na kojoj se okupljaju brojne klape